ÜYELİK GİRİŞİ
KATEGORİLER
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret3316037
Takvim

CÜMLE BİLGİSİ 5/2

 

. 1.Aşağıdaki tümcelerin hangisinde özel bir anlam ifade edilmektedir?
a) İnsanlar birbirini sevip saymalıdır.
b) Hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır.
c) Bitkiler çevremize güzellik katar.
d) Köpek insanların en sadık dostudur.
 

2.Aşağıdaki tümcelerin hangisi genel bir anlam ifade etmektedir?
a) Maddelerin belirli bir şekli yoktur.
b) Çam ağacı kışın yapraklarını dökmez.
c) Televizyon bir iletişim aracıdır.
d) Portakal bir kış meyvesidir.
 

3. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde öfke anlamı yoktur?
a) Sen, nasıl benim sözümü dinlemezsin?
b) Bir daha yaramazlık yaptığını görmeyeceğim.
c) Bugün gözüm görmesin seni.
d) Durmadan çalışırsan başarırsın.
 

4. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde mecaz anlam yoktur?
a) Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.
b) En yakın arkadaşım Ahmet’tir.
c) Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
d) Dost kara günde belli olur.
 

5. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde bir karşılaştırma söz konusudur?
a) Üzüm, çileğe göre daha tatlıdır.
b) Okul gezisi için bütün hazırlıklar yapıldı.
c) Ders çalışarak başarılı olabiliriz.
d) Kitap okumak insanı dinlendirir.
 

6. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “kol” sözcüğü farklı bir anlamda kullanılmıştır?
a) Askerler üç kola ayrılarak yürüdü.
b) İnsanlar kollar halinde meydana yürüyordu.
c) Kolunda açılan yara bir türlü geçmedi.
d) Birinci kol cepheye varmamıştı daha.
 

7. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde mantıksal bir bütünlük vardır?
a) Ders çalıştığımızda zayıf not alabiliriz.
b) Balık tutmak için olta almamız gerekir.
c) Yarışmaya katılmamızın amacı kaybetmektir.
d) Zamanında vardığımızda otobüsü kaçırabiliriz.
 

8. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde acıma bildiren bir ifade kullanılmıştır?
a) Zavallıcığı öyle görmek içimi sızlattı.
b) Kıpırdamadan öylece oturuyordu.
c) Komşuları onun sesine kulak vermedi.
d) Yırtık eldiveninden parmakları gözüküyordu.
 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlam vardır?
a) Konuşmasına her zaman özen gösteriyor.
b) Televizyonlarda daima güzel programlar yayınlanır.
c) Otobüsteki yolcuların üçü kadın, biri erkekti.
d) Bu kış havalar çok soğuk geçecek.
 

10.Aşağıdaki tümcelerin hangisinde tereddüt ifade eden bir anlam vardır?
a) Pazardan elma, ayva ve nar alacağım.
b) Bu ayakkabıyı alsam mı almasam mı?
c) Akşam bu kitabı okuyup bitireceğim
d) Bu bilgiler her zaman doğrudur.
 

11. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde gerçek anlatım yoktur?
a) Soğuktan su boruları patlamış.
b) Kalkarken başımı duvara çarptım.
c) Meyveler teker teker yere düştü.
d) Bu ince davranış hepimizin gönlünü aldı.
 

12. “ Ben ve benim ablam kitap okumayı çok severiz.” tümcesinde hangi sözcük gereksiz olarak kullanılmıştır?
a) benim
b) ablam
c) ben
d) çok
 

13. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde neden sonuç ilişkisi yoktur?
a) Dünyaları da versen bir daha dönmem.
b) Merdivenler dik olduğu için düştü.
c) Kitap okumayan insan cahil kalır.
d) Sandalye kırılınca yere oturdu.
 

14. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde öznel bir yargı vardır?
a) Çocuk birden ağlamaya başladı.
b) Güneş her gün yeniden doğar.
c) Birlikte çalışırsak başarırız.
d) Kar yağışı hiç kesilmedi.
 

15. “ Konferans salonunda dinleyiciler, derin bir sessizlik içinde konuşmacıyı dinliyorlardı.” tümcesindeki “derin” kelimesi hangi anlamda kullanılmıştır?
a) gerçek
b) mecaz
c) deyim
d) öznel
 

16. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde deyim kullanılmamıştır?
a) Babası gelince onun sırtı yere gelmez artık.
b) Bu konuyu anlatıncaya kadar dilimde tüy bitti.
c) Onu birden karşımda görünce kanım dondu.
d) Üzülünce gözlerinden damlalar süzülerek inmeye başladı.
 

17. “ Tavşan dağa ............................, dağın haberi olmamış.” atasözünde boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilmelidir?
a) bakmış
b) küsmüş
c) koşmuş
d) gitmiş
 

18. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde olasılık ( ihtimal) anlamı vardır?
a) Bu sınavı kazanabilirim.
b) Kalemimi vermezsen yazamam.
c) Okuldan çıkınca eve gitti.
d) Katıldığımız gezi güzel geçti.
 

19. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde işin gerçekleşmesi bir şarta bağlanmıştır?
a) Arkadaşımın düğününe gitmedim.
b) Kızı da babası gibi güzel resim yapıyor.
c) Benden özür dilerse barışırım.
d) Çocuklardan bile para istemiş.
 

20. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde atasözü kullanılmamıştır?
a) Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
b) Baş başa vermeyince, taş yerinden kalkmaz.
c) Su uyur, düşman uyumaz.
d) Kulağı tetikte radyo programını bekliyordu.

CEVAPLAR

1C    2B  3A   4D   5A  6C  7B   8A   9C   10B  
11D   12A   13A  14C   15B   16D  17B  18A  19C   20D

...................................................................................................


1.A
   B
   C
   D
 

2.A
    B
    C
    D

...

...
3.A
    B
    C
    D
 


4.
    B
    C
   
 


5.A
    B
   
   
 


6.
   
   
   
 

...

...

7.A
    B
   
   
 


8.A
    B
    C
    D
 


9.A
    B
    C
    D  
 


10.A
      B
      C
      D
 

...

...

11.A
      B
      C
      D
 


12.A
      B
      C
      D
 


13.A
      B
      C
      D
 


14.A
      B
      C
     
 


15.A
      B
      C
      D
 

...

...

16.A
      B
      C
     
 


17.A
      B
      C
     
 

...

...

18.A
      B
      C
     

...


19.A
      B
      C
     
 


20.A
      B
      C
      D

Hazırlayan:   Yüksel Uğurluoğlu

 

          
 

  EĞİTİM  -  ÖĞRETİM
 KONU ANLATIMLARI
 İNGİLİZCE  TESTLER
 YAZILI SORULARI 4-8
 HİKAYE -MASALLAR
 ETKİNLİKLER  1 -  5
    
 TEOG SBS PYBS OKS
 SUNULAR VİDEOLAR
 ANİMASYONLAR
 SORU BANKASI  1-8
 MAT.SORU BANKASI
 OYUN, YARIŞMALAR
 DİLBİLGİSİ  -  İMLA
 ONLİNE TESTLER
 TÜM   DÖKÜMANLAR
 MATE. VİDEO  SUNU
    
 KOMİK BİLMECELER
 KIZILCASÖĞÜT İÖO
 ÖĞRENCİLERİM KİO
 SINIFIM - OYUNLAR
 4  İŞLEM  SUNULARI
 BAYRAM    ŞİİRLERİ
 SİTE HTML KODLARI
 OKULŞARKISÖZLERİ
  LİNKLER
........
SİTENE EKLEEğitim Siteleri
CANLI RADYO DİNLE
TESTİMİZ.COM
.
YUKSEL UGURLUOGLU
..
    SİTE İSTATİSTİKLERİ    
Üye 5.019Max.Çevrimiçi 115
     Son Üye Gündüz Aktürk
     ÇOĞUL ZİYARETÇİ SAYISI
Sayaç

Reklam
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar5.99026.0142
Euro6.82196.8493